Kolin jäätie

Joko olet kokenut tämän elämyksen? Kolin jäätie on Euroopan sisävesien pisin jäätie, joka on yksi Suomen kolmesta Liikenneviraston ylläpitämästä jäätiestä. Kolin jäätie yhdistää Lieksassa Vuonislahden ja Kolin lyhentämällä Lieksan keskustan ja Kolin välistä matkaa 51 kilometrillä. Jäätie on ollut käytössä vuodesta 1980 lähtien.

Kolin jäätie ja Loma-Koli

Kolin jäätie on luonnon jäätie

Kun jää on riittävän paksua ja sää mahdollistaa tiellä ajamisen, niin jäätie on käytössä. Jäätie on luonnon jäätie, eli sitä ei erikseen jäädytetä. Tie aurataan noin 20 metrin leveydeltä, jolloin siinä mahtuu ajamaan turvallisesti molempiin suuntiin.  Joskus jäätie joudutaan sulkemaan väliaikaisesti jäälle nousseen veden, railojen tai kovan lumisateen takia. Jäätie on ollut pisimmillään auki päivittäin jopa 15.12.2010–4.4.2011 välisen ajan, eli neljä ja puoli kuukautta. Lue lisää Kolin jäätiestä Wikipediasta.

Tiellä on kolmen tonnin painorajoitus, 50 km/h nopeusrajoitus ja ohitus- sekä pysähtymiskiellot. Kesällä Pielisen yli kulkee autolautta. Suunnitteilla on ympärivuotinen yhteys Kolin ja Vuonislahden välille eli autolautta kulkisi aina, kun jäätie ei ole käytössä.

Majoitus Vuonislahdessa

Kolin jäätien ja kesällä kulkevan autolautan ansiosta Vuonislahti on loistava valinta majoitukseen Lieksassa. Vuonislahdessa on myös paljon muuta nähtävää ja tehtävää, kuten Kuivalan Islanninhevostalli ja Taiteilijaresidenssi Hupeli (kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ja kirjailija Heikki Turunen). Käy katsomassa myös Vuonislahden kyläseuran kotisivut.

Katso video Kolin ja Vuonislahden välisestä autolautasta.